Spelvorm met 2 vrije spelers per team
Duur: 3 x 2 minuten
Doelgroep: A-Jeugd, Senioren

Doel

Het bevorderen van het samenspel in een overtalsituatie, waarbij balbezit, niet-balbezit, omschakeling een doel en richting voortdurend afwisselen.

Wat is nodig?

 • Half veld.
 • Vier pylonen.
 • Elke speler 1 stick.
 • Een bal om te spelen en meerdere ballen om in het spel te brengen bij een uitbal.

Organisatie

Maak een vierkant van 12 x 12 meter.

Maak 2 teams van 5 spelers, waarvan er 3 per team in het vak staan en twee buiten het vak als aanspeelpunt (de vrije speler).

Buiten het vierkant liggen de reserveballen klaar.

Oefening

 1. Per team van 5 spelers staan er 3 opgesteld in het vak. De overige 2 spelers staan buiten het vak tegenover elkaar aan een zijlijn; dit zijn de aanspeelpunten (vrije spelers).
 2. Elk team in het vak speelt op balbezit en maakt een punt als ze de vrije speler aanspelen, die de bal vervolgens weer naar een teamgenoot speelt (behoud van balbezit).
 3. Het team in niet-balbezit probeert balwinst te halen en speelt vervolgens hetzelfde spel.

Variaties

 1. De speler die de vrije speler inpasst gaat direct het vak uit en neemt de plaats van de vrije speler over, buiten de lijn (de vrije speler wordt nu veldspeler). De vrije speler heeft hierbij de keuze: hij speelt de bal naar een teamgenoot in het vak, of hij loopt direct zelf met de bal het vak in.
 2. Doe deze oefening met alleen kaatsen van de vrije speler.

Intensiteit van de oefening

De intensiteit is 95-100% van de maximale inzet (flink hijgen, snakken naar adem). Moet fanatieke uitvoering zijn met zichtbare competitiedrang en explosief karakter. EMI 8/9 a 10.

Aandachtspunten

 1. Probeer op hoog tempo te spelen.
 2. Verleg het spel in diverse richtingen.
 3. Coach het spel volgens het TRAD-principe (T=Tempo, R=Richting, A=Afstand, D=Druk). Probeer als balbezittende partij hoog tempo te spelen, in diverse richtingen en over korte afstanden, ook al sta je als team onder druk.
 4. Treed op als scheidsrechter en fluit conform de wedstrijdregels.